Tuesday, September 30, 2014

Kemalangan di Genting Highland

29 September 2014

Genting Highland yang kini dalam pembinaan ruang permainannya kini digemparkan dengan kemalangan yang mengakibatkan seorang cedera dan kematian 1 orang.

Thursday, August 22, 2013

Salah satu punca KEGAGALAN - "Tak nak buat"


masa aku menulis untuk 
boring? bosan? tidak tahu nak buat apa? 1 + 9 cara untuk guna masa dengan sebaiknya
http://knowledge-is-unlimited.blogspot.com/2013/08/boring-bosan-tidak-tahu-nak-buat-apa-1.html

aku terbaca Kata Kata Mutiara Thomas Alva Edison (1847-1931)
"Kelemahan terbesar terletak pada putus asa. Cara yang paling pasti untuk berjaya adalah selalu mencubanya satu kali lagi" 
"Hanya kerana sesuatu tidak berjalan seperti yang anda rancang, tidak bererti bahawa ianya sia-sia"

sbnrnya klau kita dh plan dan cuba buat tetapi benda tu x menjadi, kita bukan gagal sbb kita dah rancang dan cuba buat.. Allah lebih mengetahui sesuatu yang lebih baik untuk kita..
Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal dia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui.
( Ayat 216 : Surah Al-Baqarah ) 

contoh 
"aku dah basuh baju, masa nk sidai tiba2 mak aku panggil minta tolong buat benda lain, so terpaksa laa aku sidai lambat sikit"
mungkin Allah x izin sidai awal2, nk elak sesuatu x elok berlaku..

sebenarnya ada byk ujian Allah dalam hidup dan sbnrnya Allah nk beri rahmat melalui ujian tu tapi mula timbul hasutan syaitan yang membuat rasa malas wujud dan mula wujud pelbagai alasan.. last2, sbnrnya boleh buat cuma malas buat.. dan akhirnya x buat pun apa2..

so.. cara terbaik adalah..
1. rancang
2. buat
3. redha dan buat dengan lebih baik lagi

"aku akan gagal apabila aku sendiri yang tak buat"

wallahualam..

Friday, August 16, 2013

boring? bosan? tidak tahu nak buat apa? 1 + 9 cara untuk guna masa dengan sebaiknya




Assalam,

ishhhh.. dh lama x menulis..

mula2 aku bukak blog ni dengan harapan aku nk share semua knowledge yg aku ada dan berharap ianya memberi peluang utk aku memperoleh ilmu dengan lebih banyak.. "the more you give, the more you get back"..

pada mulanya aku ingat nk share knowledge yg aku ada utk jana pendapatan tapi rupanya aku x mcm penulis tegar seperti sahabat2 aku yg lebih hebat :

http://lieroseqiemi.blogspot.com/
http://fidaghazi.blogspot.com/

aku redha dan kemudian aku berniat ikhlas dan mula malancarkan program:
http://knowledge-is-unlimited.blogspot.com/2012/04/hanya-1-klik-anda-telah-membuat-amalan.html

kemudian rezeki aku mula melimpah ruah dan sehingga aku dh x sempat nk menulis dalam blog ni.. skrg ni rasa mcm nk menulis balik.. topik ni adalah kandungan dari apa yg aku buat semasa aku mula busy dgn projek2 aku.. so kita ke topik kita k..




 1 + 9 cara untuk guna masa dengan sebaiknya


"Demi Masa! Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian, kecuali orang-orang yang beriman dan beramal solleh, dan mereka pula berpesan-pesan dengan kebenaran serta berpesan-pesan dengan kesabaran." [al-‘Ashr 103:1-3]

macam mana nk menghilangkan rasa boring, rasa bosan??? sbnrnya senang jee..

http://www.mapim.org/wp-content/uploads/2012/11/3.gif

Cara Paling Mujarab - Buat solat sunat
sebenarnya ni lah satu cara yg paling mudah utk hilang boring sbb lepas korang solat dan berdoa, insha Allah mesti mcm2 idea apa nk buat akan masuk.. lebih banyak kita minta kepada Nya, lebih banyak dia akan beri.. Dia kan Maha Pemurah..


klau xde idea gak boleh try cara2 yg lain kt bawah ni..
 

http://andydhani.files.wordpress.com/2012/05/sms-mak.png

Cara 1 - Call / SMS Saudara mara atau kawan2 lama
cara paling mudah sms kawan2 lama bertanya khabar.. boleh eratkan sillaturrahim.. silap2 memang dh lama kawan2 tu cari kita sbb hilang no phone kt hp dia.. dgn cara kita sms atau call, boleh dia dpt balik cara nk contact kita..


http://1.bp.blogspot.com/_d3Irx_zdRsc/TTkT_x98BpI/AAAAAAAAEe4/fseF7wFcouU/s640/before_after_living_room_II.3880025_std.jpg
Cara 2 - Kemas meja/ruang pejabat atau bilik / rumah kita
walaupun rasa malas tapi ini adalah perkara yg penting sbb klau pejabat atau rumah kita bersih dan kemas, org2 yg dtg tempat kita pasti happy tgk environment kita (aku pun nk kena kemas laa tempat aku ni.. hehehe.. :D)

http://us.123rf.com/400wm/400/400/denisnata/denisnata1108/denisnata110800026/10274880-happy-family-playing-a-video-game.jpg
Cara 3 - Buat sesuatu yg boleh menggembirakan org disekitar kita
apa kata kita menjadikan org sekitar kita menjadi lebih gembira.. buat sesuatu yg membahagiakan org di sekitar kita.. x semestinya memerlukan duit utk buat org gembira.. ambil beberapa helai kertas dan design kad utk hari lahir, hari bapa, hari ibu dan hari apa2 laa.. bila sampai masa sesuai dah x perlu beli kad lagi dh..

buat program untuk holiday berdasarkan budget yg ada.. x semestinya seminggu dua dh nk pergi.. buat program utk 2 tahun lg pun xpe.. klau perlu tiket flight lagi murah klau plan awal2..


http://www.woolwich.ca/en/resourcesGeneral/Calendar-Planning-photo.jpg
Cara 4 - Berfikirlah apa yg kita nk buat utk esok, lusa, tulat, minggu depan, bulan depan, tahun depan
"hari ni pun x tau nk buat apa, mcm mana nk fikir utk esok2??"

sbnrnya setiap hari x sama sbb kita ada hari isnin sampai ahad.. ada hari kerja, ada hari cuti, ada hari exam, ada hari lahir, ada mcm2 hari laaa.. jadi klau kita plan awal2 kn mudah untuk prepare utk hari2 yg istimewa..
"bila nk beli hadiah utk birthday mak aku??"
"apa nk prepare utk anniversary tahun depan??"
"teringin laa nk berbuka puasa dgn anak2 yatim tahun depan, nk buat mcm mana ekk??"

salah seorg millionaire dalam malaysia ni pernah kata
"saya telah merancang jadual hidup saya selama 5 tahun selepas hari ini"


ertinya dia dh ada planning apa yg dia nk buat utk 5 tahun.. ni baru millionaire.. klau billionaire silap2 dan rancang 10 - 15 tahun untuk hidup dia selepas ni.. klau trillionaire???

perancangan tu salah satu usaha..

“Sesungguhnya Allah tidak akan mengubah nasib suatu kaum kecuali kaum itu sendiri yang mengubah apa apa yang pada diri mereka ” (Surah Ar-Rad:11)


http://freelancefolder.com/wp-content/uploads/creative-paint-brushes.jpg
Cara 5 - Buat sesuatu yang kita minat dan ianya memberi kebaikan dan faedah kepada kita dan org lain
aku dulu suka sgt2 main game.. lama2 dh bosan.. tgk movie?? lama2 dah bosan.. tp daripada aku main game, baik aku cuba belajar buat animation mcm yg game buat.. tapi mcm mana nk buat?? apa lagi.. GOOGLE kn ada.. seach jee teknik2 buat animation..

klau korang seorg chef, tapi minat nk belajar programming.. apa kata belajar jee VBA, HTML coding, JAVA, PHP coding dan byk lagi laa ilmu programming yg ada.. buat android application kee.. silap2 boleh bantu kerja2 kiraan stok atau simpan resepi2 masakan anda dan akhirnya membantu dan mempertingkatkan bicang chef tu.. kan bagus..

klau seorg mechanical engineering plak minat memasak.. belajar laa.. mungkin satu hari boleh design peralatan memasak yang lebih advance..

sbnrnya byk benda kita boleh buat yg akan membantu menaik taraf hidup kita.. tapi yang paling penting:

JANGAN PUTUS ASA & BUAT SAMPAI SIAP

memang tu sgt2 penting sbb klau semua sekerat jalan.. memang akan lebih rasa kecewa.. Think Positif.


"Aku tidak gagal. Aku hanya menemui 10000 teknik yang tidak betul"
"Kelemahan terbesar terletak pada putus asa. Cara yang paling pasti untuk berjaya adalah selalu mencubanya satu kali lagi"
"Hanya kerana sesuatu tidak berjalan seperti yang anda rancang, tidak bererti bahawa ianya sia-sia"

Kata Kata Mutiara Thomas Alva Edison (1847-1931) 
merupakan salah satu pencipta terbesar yang menciptakan mesin telegraf, gramofon, alat projektor dan mcm2.


http://thelifeoasis.com/wp-content/uploads/2013/06/time-management.jpg
Cara 6 - Tgk jam dan apa yg perlu kita buat untuk persediaan perkara2 untuk hari ini
selalunya org akan boring dari jam
  1. 9 pagi - 11 tengahari
  2. 3 petang - 6 petang
  3. 9 malam - 11 malam
cuba kita isi masa kita mcm ni..
  1. 9 pagi - 12 tengahari
    1. 9 pagi - berjoging atau senaman ringkas
    2. 10 pagi - solat dhuha
    3. 11 pagi - siap2 bahan untuk masak makan tghari
    4. 12 tghari - tido kejap sebelum solat zohor
  2. 3 petang - 6 petang
    1. 3 ptg - kemas rumah skit
    2. 4 ptg - baca al quran dan prepare solat asar
    3. 5 ptg - jenguk2 apa yg boleh buat utk mkn malam
    4. 6 ptg - bwk anak2 atau adik beradik pergi main kt taman
  3. 9 malam - 11 malam
    1. 9 mlm - layari google dan belajar sesuatu
    2. 10 mlm - rancang apa perkara wajib yg perlu anda buat esok
    3. 11 mlm - tido laa sbb esok byk benda lagi nk buat
sbnrnya ada jee benda kita boleh buat.. cuma kita nk atau tak nak buat jee..

http://resources2.news.com.au/images/2012/08/31/1226422/169638-happy.gif
Cara 7 - Keluar rumah dan bawa keluarga, saudara mara atau kawan2 ke tempat2 yg menggembirakan mereka
kita selalu ingat kita akan menggunakan duit dgn byk klau keluar berjalan.. sbnnya demand kita yang menjadikan belanja tu byk..

pergi laa jln2 kt taman tasik, mandi sungai, jalan2 cuci mata kat shopping complex..
memang kita dah biasa pergi tempat2 mcm tu.. tapi pergi laa tempat2 yg kita x biasa pergi.. mesti ada di sekitar kita yg famous dan ramai dah org pergi cuma kita jee yg x pergi..

contoh 1: berapa ramai org kt KL tau bukit belacan kt mana?? tp baru2 ni ada pergi x??
contoh 2: pergi la sorang2 pun xpe kt pejabat mak ayah kita dan kata laa saje je dtg melawat tgk diaorg bekerja.. mkn laa tghari dgn diaorg.. mesti diaorg happy.. tp jangan sampai kacau diaorg keje pulak k..


http://farm4.static.flickr.com/3495/3312719109_b2c048ef76_b.jpg
Cara 8 - Susun dan buat perkara2 yg anda lama dh nk buat
Contoh 1 : Gambar2 dalam HP, susun masuk ikut kategori.. senang laa nk tgk2 balik gambar2 tu.. xpun boleh dh print dan masuk dalam album.. klau hp atau harddisk rosak.. ada lagi gamabr2 kenangan dalam album.

Contoh 2 : dan lama nk ubah kedudukan sofa ruang tamu atau susun atur tempat kita kerja.. buat laa.. boleh bagi new enviroment kn??

Contoh 3 : dh lama pintu almari dapur tu rosak.. nk try repair laa.. silap2 dh x perlu beli lain.. jimat duit..


http://commonsenseatheism.com/wp-content/uploads/2010/01/charity-for-starving-kids.jpg
 Cara 9 - Buat laaa amal kebajikan yang tak pernah terfikir atau takut2 nak buat sebelum2 ni
Contoh 1 : klau dh tinggal sejam nk masuk waktu solat, apa kata pergi surau dan menyapu dalam surau.. mesti jarang2 atau x pernah buat kan?? yg selalu buat tu memang aku respek laa.. klau confirm nk pg, bwk laa penyapu dari rumah.. krg dah sampai dan x jumpa penyapu, mula laa x jd buat amalan.. tp klau memang x bwk jugak, baca laa al quran atau buat solat sunat.. terisi jugak masa tu kn??

Contoh 2: check balik apa mknn yang masih boleh makan kt rumah kita, susun dan packing elok2.. yang paling mulia, pg la bagi kt rumah anak2 yation atau fakir miskin.. pengemis tepi2 jalan pun xpe.. daripada biarkan mknn tu expired.. last2 buang jee..

Contoh 3: Pergi laa ziarah rumah org2 tua dan rumah anak2 yatim dan tawarkan bantuan yg anda boleh bagi dan x semestinya mengeluarkan modal.. silap2 anda mahir buat plumbing.. rumah tu pulak dah lama paip air tersumbat.. boleh laa buat kerja2 amal.. paling kurang pun bergaul dan bermesra dengan org2 tua dan anak2 yatim tu..


Alhamdulillah
itu laa 9 + 1 cara untuk guna masa anda dengan sebaiknya yang mampu aku fikirkan.. klau ada idea lain, share2 laa k.. tq Allah sbb beri peluang ini kepada aku..

insha allah.. nanti aku share lagi benda lain k.. amin..


Friday, April 27, 2012

mcm mana laa aku nk kuatkan daya ingatan aku??

Meningkatkan kekuatan akal 

alhamdulillah.. skali lg korang membuat amalan dengan bukak blog aku.. kpd yg x tau, mesti pelik kan??
sbb apa aku kata mcm tu, tgk page ni:
hanya 1 klik, anda telah membuat amalan.. mcm mana?? 
http://knowledge-is-unlimited.blogspot.com/2012/04/hanya-1-klik-anda-telah-membuat-amalan.html
kpd yg dah tahu apa niat aku utk blog ni, aku ucap terima kasih x terhingga sbb support aku..

so jgn laa teragak2 lagi.. share laa dgn saudara mara n kekawan korang tuk buat amal sambil berkongsi ilmu k.. tq2..

Aku memang admit bahawa aku susah skit bab2 nk menghafal.. so mcm mana aku nk buat?? skali aku jumpa post ni.. Alhamdulillah..

Pada zaman Salafus soleh dahulu, mereka terkenal dengan kekuatan akal fikiran ataupun daya ingatan yang tajam. Di dalam sebuah keluarga, mereka memastikan paling kurang seorang mesti menghafal Al-Quran. Ada di antara mereka yang menghafal puluhan ribu hadis. Di antaranya Imam Ahmad bin Hambal menghafal sejuta hadis. Apakah rahsia kekuatan akal fikiran mereka? Ulama-ulama Islam telah sepakat bahawa syarat yang pertama dan utama untuk mempunyai kekuatan akal yang kuat ialah menjauhi segala maksiat kepada Allah. Syarat kedua ialah makan tidak berlebihan.
Di antara petua penting menguatkan akal menurut ahli-ahli perubatan Islam:

1. Makan kismis pada kadar 21 biji sehari.
2. Makan buah badam.
3. Makan daging kambing.
4. Halwa halia.
5. Kemiyan putih (mustaki) atau kemiyan serani. (yg ni aku x sure benda apa dan nk buat apa?? tolonggg)
6. Makan buah limau.


LARANGAN

Ahli-ahli perubatan dan ilmuan Islam juga, kuat menjaga pantang larang yang boleh melemahkan kekuatan akal. Di antaranya:
1. Mengelakkan minuman yang terdapat semut di dalamnya.
2. Mengurangkan makanan-makanan yang masam.
3. Mengelakkan makan ikan di bahagian kepala.
4. Mengelakkan tidur selepas subuh, asar dan maghrib.
5. Menjaga kebersihan dalam semua aspek terutama gigi dengan bersiwak setiap kali waktu sembahyang.

Untuk menjadi peribadi yang berjaya akal fikiran mesti sentiasa di majukan dan dipertingkatkan. Jadikan pandangan anda lebih positif, lebih global (luas) dan sentiasa terbuka. Disiplin untuk akal perlu ada supaya ia dapat berfikir secara teratur dan daya kekuatan akal dapat digunakan semaksima yang mungkin untuk memajukan diri sendiri.

Selamat berjaya kepada anda semua..

Rujukan:
http://hikmatun.wordpress.com/2008/03/09/meningkatkan-kekuatan-akal/
http://sofiyah-cookies.blogspot.com/2012/04/khasiat-badam.html
 

Thursday, April 26, 2012

kenapa laa ashik aku diuji??

alhamdulillah.. skali lg korang membuat amalan dengan bukak blog aku.. kpd yg x tau, mesti pelik kan??
sbb apa aku kata mcm tu, tgk page ni:
hanya 1 klik, anda telah membuat amalan.. mcm mana?? 
http://knowledge-is-unlimited.blogspot.com/2012/04/hanya-1-klik-anda-telah-membuat-amalan.html

kpd yg dah tahu apa niat aku utk blog ni, aku ucap terima kasih x terhingga sbb support aku..

so plzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz share dgn saudara mara n kekawan korang tuk buat amal sambil berkongsi ilmu k.. tq2..

kali ni aku nk cerita berkenaan ujian yg kita terima.. kdg2 setiap hari ada jee benda jadi pada kita.. soalannya ialah?? kenapa laa ashik jd kat kita??

satu masa dulu aku ada persepsi yg sama.. kdg2 rasa nk mengamuk bila ada jee masalah yg jd.. dan selalunya aku akan membebel pada ahli keluarga dan kawan2 aku (sory yee pada yg dgr bebelan aku) sbb aku nk luah rasa marah aku.. so xde laa aku tension.. tapi bila fikir balik.. mcm x redha pulak aku dgn ujian tuhan tu.. so.. sepatutnya mcm mana ekk??

pada satu hari Allah turunkan ilham pada aku dan aku mula berfikir.. kenapa aku x jdkan ujian pada aku menjadi rahmat sbnrnya?? aikk?? mcm pelik kn??

ada panduan bagi semua benda dlm hidup kita yg tertulis dlm al-quran:

1. KITA BERTANYA : KENAPA AKU DIUJI?
Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan: Kami telah beriman (I am full of faith to Allah), sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya Kami telah menguji orang-orang yang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar dan, sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yang dusta
( Ayat 2-3 : Surah Al-Ankabut )



2. KITA BERTANYA : KENAPA AKU TAK DAPAT APA YANG AKU IDAM-IDAMKAN?

Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal dia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui. 

( Ayat 216 : Surah Al-Baqarah )


3. KITA BERTANYA : KENAPA UJIAN SEBERAT INI?
Allah tidak menguji seseorang melainkan apa yang terdaya olehnya.
(Ayat 286 : Surah al-Baqarah )


4. KITA BERTANYA : KENAPA AKU RASA KECEWA?
Janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi darjatnya, jika kamu orang-orang yang beriman.

(Ayat 139 : Surah Al-Imran)


5. KITA BERTANYA : BAGAIMANA HARUS AKU MENGHADAPINYA?
Wahai orang-orang yang beriman! Bersabarlah kamu (menghadapi segala kesukaran dalam mengerjakan perkara-perkara yang berkebajikan) , dan kuatkanlah kesabaran kamu lebih daripada kesabaran musuh, di medan perjuangan), dan bersedialah (dengan kekuatan pertahanan di daerah-daerah sempadan) serta bertaqwalah (be fearfull of Allah The Almighty) kamu kepada Allah supaya, kamu berjaya (mencapai kemenangan). 
(Ayat 200 : Surah A-li 'Imraan)


6. KITA BERTANYA : BAGAIMANA HARUS AKU MENGHADAPINYA?
 Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk
(Ayat 45 Surah Al-Baqarah)
 
7. KITA BERTANYA : APA YANG AKU DAPAT DARIPADA SEMUA INI?
Sesungguhnya Allah telah membeli dari orang-orang mu'min, diri, harta mereka dengan memberikan syurga untuk mereka.
(Ayat 111 : Surah At-Taubah)


8. KITA BERTANYA : KEPADA SIAPA AKU BERHARAP?
Cukuplah Allah bagiku, tidak ada Tuhan selain dari Nya. Hanya kepadaNya aku bertawakkal.

(Ayat 129 : Surah At-Taubah)

9. KITA BERKATA : AKU TAK DAPAT TAHAN!!! 
..dan janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dari rahmat Allah melainkan kaum yang kafir. 
(Ayat 87 : Surah Yusuf)





so.. mcm mana nk mendapatkan rahmat dari sesuatu ujian???


Tidak ada kesusahan (atau bala bencana) yang menimpa (seseorang) melainkan dengan izin Allah; dan sesiapa yang beriman kepada Allah, Allah akan memimpin hatinya (untuk menerima apa yang telah berlaku itu dengan tenang dan sabar); dan (ingatlah), Allah Maha Mengetahui akan tiap-tiap sesuatu. 
( Ayat 11 : Surah at-Taghaabun )


kita kena laa beriman dan menerima sesuatu dengan tenang dan sabar kerana Allah Maha Mengetahui.. setiap kali kita diuji, mohon semoga Allah tunjukkan kepada kita jalan yg terbaik buat kita..


Dari Abu Hurairah r.a bahawa nabi SAW telah bersabda: 
"Allah sentiasa memperkenankan doa seorang hamba 
selama doa itu tidak mengandungi 
(perkara) dosa, 
(perkara yang) memutuskan silaturrahim 
dan selama tidak meminta supaya cepat-cepat diperkenankan.” 

Lalu baginda ditanya oleh seseorang: 
"Apa maksudnya meminta dicepatkan?” 
Jawab baginda: 
"Umpamanya seseorang itu berkata dalam doanya:”
Aku telah berdoa, aku telah berdoa tetapi aku belum melihat doaku diperkenankan. Lalu aku putus asa dan berhenti berdoa.” (Muslim)


selepas aku menanamkan pemikiran yg positif dan menukar setiap ujian yg aku hadapi kepada sesuatu yg baik.. alhamdulillah aku mendapat lebih byk rahmatnya..

contoh2 rahmatNya:
  1. Mak ayah kita hari2 suruh kita belajar masa kita zaman sekolah, ada x rahmatNya skrg ni walaupun dulu kita mcm malas jee nk belajar..
  2. Kita nampak org hisap dadah.. mcm geli jee tgk diaorg.. tp pernah x kita terpikir, syukur Allah tunjuk org2 mcm tu supaya kita nampak keburukkan yang jadi pada mereka dan kita x nk jd mcm diaorg..
  3. Kita menempuh jem setiap hari pergi kerja, tapi pernah x kita terfikir, masa tu laa sesuai utk kita berzikir kepadaNya.. x pun masa kita berehat sambil berhibur dgr radio.. (jgn marah klau lambat sampai opis, kita sendiri yg keluar lewat..) 
  4. Kita selalu rasa xde masa nk bersenam dan berat badan dah mula naik.. sbb dah sampai masa utk kita berbuat sesuatu.. kemas rumah, cuci kereta, bermain di taman dgn anak2 (berlari2).. baru jantung dpt bersenam.. kalau takat tahan mkn, berdiet tp x bersenam x boleh gak.. kita bukannya hari2 keja bendang yg memang sentiasa berpeluh.. takat menaip keyboard je.. jari jee yg gerak2.. hehe..
  5. Kita bosan dgn perangai org lain.. agak2 ada x org bosan dgn perangai kita..
  6. Kita selalu kata income kita x byk.. tp ada x kita berbuat sesuatu utk menambahnya..
  7. Kita selalu kata "mana ada masa".. tp ada jee masa tgk tv.. selalu jee lebih tido..
  8. Kita selalu kata kita keletihan.. tapi setiap waktu ke kita rasa letih..
  9. Kita selalu rasa kita hanya staff kecil jee.. tapi boleh x kita berubah menjadi lebih berjaya dr staff yg besar2..
  10. Kita selalu buat alasan dan alasan.. dah laa tue.. berubah jee.. xyah laa buat2 lagi alasan tu.. buat jee selagi kita masih hidup..

Sesungguhnya Allah tidak akan mengubah nasib suatu kaum kecuali kaum itu sendiri yang mengubah apa apa yang pada diri mereka
(Ayat 11 : Surah Ar-Rad)


Wallahualam..

Aku doakan korang kaya, berjaya, bahagia, tenang, bertenaga, sihat sentiasa, beriman dan sentiasa disayangi oleh semua org.. amin..


Rujukan:


Friday, April 20, 2012

hanya 1 klik, anda telah membuat amalan.. mcm mana??

alhamdulillah.. syukur ke hadrat allah sbb anda yg dah masuk dalam blog aku ni telah membuat amalan dengan hanya masuk dalam blog ni.. mesti korang mcm confius kn?? baca penerangan aku pelahan2.. nanti korang akan faham..

alhamdulilah syukur ke hadrat Allah atas kurniaan idea ini dan terlebih dahulu aku nk berterima kasih kepada isteri aku, Siti Nur Bazilah Binti Sarpudin sbb setuju dan support idea aku ni..

perkara pertama.. korang perasan x kebanyakan benda dlm internet diberikan percuma.. mcm Google search dan Yahoo search.. diaorg ni company besar tp bg aplikasi tu secara percuma.. kepada yg x perasan, sbnrnya diaorg ni menjalankan konsep pengiklanan tanpa kita sedar.. contoh yahoo:


korang perasan x iklan yg ada dalam main page Yahoo.. aku tunjuk 2 je lokasi iklan.. tapi sebenarnya lebih dari 10 iklan yg ada dalam gambar kt atas ni.. sbnrnya company2 iklan ni yg bayar Yahoo, Google dan lain2 atas iklan yang dipaparkan..

mcm blog aku.. 


aku berdaftar dengan Nuffnang.. iaitu sebuah company yg akan bayar blogger2 atas iklan2 yg keluar kt blog diaorg.. mcm mana diaorg terima bayaran adalah berdasar kepada berapa bilangan viewer.. mcm gambar kat bwh ni..


lagi byk org yg bukak blog kita tue kat mana2 topik pun,, lg banyak laa income yg akan dpt.. mcm mana kira income tu, aku malas nk panjang cite kt sini sbb byk teknikal term yg akan aku taip yg akan membuang masa pada korang2 yg x minat nk tahu.. sesiapa yg minat, comment post ni k.. kalau ramai yg nk tahu, aku akan buat post khas utk tue..

soalan???? Kenapa aku kata yg korang dh buat amalan masa masuk blog aku ni??

kalau korang yg awal2 dh visit blog aku sblm ni mungkin perasan topik ni:

The more you give, the more you get back... 

http://knowledge-is-unlimited.blogspot.com/2012/04/more-you-give-more-you-get-back.html

selepas berbincang dengan wife aku, kitaorg buat keputusan, duit yg akan dapat dari blog ini akan disalurkan kepada badan2 kebajikan amal yang melibatkan rumah anak2 yatim, fakir miskin, ibu tunggal, orang kurang upaya..

so kalau korang dah mula confius.. aku buat flow ni utk memudahkan korang..


apa idea2 bagi blog aku?? korang bleh tgk kt 

Perancangan topik-topik bagi blog 

http://knowledge-is-unlimited.blogspot.com/2012/01/perancangan-topik-topik-bagi-blog.html

tq sbb korang support usaha2 yg cuba dibuat dan aku mintak tolong 1 benda jee lagi..

plzzzzzzzzzzzzzzzzz share blog ni kt kekawan korang..

niat utama blog aku adalah share knowledge yg ada pada aku dan ilmu yg akan aku dapat kepada semua org.. dan kedua untuk beri peluang pada korang untuk beramal jariah.. lebih ramai tahu konsep ni, lebih byk amalan yg kita boleh buat bersama.. THE MORE YOU GIVE, THE MORE YOU GET..

plzzz like dah share post kt facebook korang dan email laa pada kekawan yg xde FB.. harap ramai yg akan faham konsep amalan ini..

p/s: kepada sesiapa yg byk ilmu dan berminat utk beramal dengan konsep sama mcm aku buat.. plzz comment dan aku akan cuba reply sepantas mungkin.. amin..

tq to all.. 

aku doa korang semua kaya, berjaya, bahagia, sihat sentiasa dan sentiasa beriman..

tq...


Thursday, April 19, 2012

ada ke masa nk buat benda lain??

Soalan tu laa yg selalu bermain dalam minda aku satu masa dulu.. sbb waktu subuh, aku bangun solat, mandi n siap2 pg keje.. bila petang, selalunya mesti aku terlajak balik, sepatutnya 4.30 ptg punch out tp pkl 5 lebih baru aku keluar pejabat sbb bila waktu ptg org x kacau sangat n bleh laa buat keje2 yg tertinggal.. sampai rumah, main2 dgn anak jap.. mandi solat magrib.. mkn mlm.. tv kejap dan tido.. pun kdg2 rasa x cukup tido..

aku ada terasa mcm nk buat projek utk naik taraf hidup.. tp.. ada ke masa??

alhamdulillah.. akhirnya minda ku terbuka.. skrg ni aku dh x tau cite apa yg best kt tv sbb aku dh guna masa tu utk projek aku.. aku dh guna sebahagian masa tido aku dan masa tgh drive kereta, aku akan plan stages yg perlu aku buat utk projek2 aku.. alhamdulillah, langkah demi langkah aku dapat capai apa yg aku rancang..

so, kalau korang ada plan apa2.. plzzzzzzzzzzzzzzzzzz jgn laa tanguh2.. sblm terlelap tido, masa baring2 nk terlelap tu, plan laa apa yg korang nk buat esok dan pukul berapa masa free yg boleh buat benda tu.. yg paling penting mesti buat apa yg kita rancang.. klau x buat, hanya rancang dan rancang.. sampai bila2 laa merancang jee..

so.. klau ada terfikir apa2 skrg.. jgn tunggu lg.. ada masa.. buat jee.. guna laa masa tgk Astro sbb Astro xde nk tlg kita bila kita kesusahan.. kita yg kena tlg diri kita sendiri..

Sory klau mcm aku stress skit bab ni sebab sedih tgk kwn2 n saudara mara yg masih bergerak dgn perlahan dan ada yg x bergerak.. just put dlm mind, selagi ada alasan, selagi tu laa kita akan mengelak.. buat jee.. yg penting jgn menzalimi sesiapa.. jgn sampai tinggal anak bini.. jgn sampai jejas kesihatan.. jgn sampai menyusahkan sesiapa.. buat slow step tp consistent k..

apa2 pun saya doakan korang semua kaya dan berjaya... amin..


'the more you give, the more you get'